Tuesday, October 19, 2010

«Μεγαλώνει» η Τροία

Η μυθική όσο και θρυλική Τροία του Ομήρου κρατά ακόμα κρυφά τα σημάδια της. Αποδείξεις από τον πασίγνωστο όσο και αμφισβητούμενο Τρωικό Πόλεμο δεν βρέθηκαν ούτε και φέτος στις ανασκαφές που διεξάγει εκεί το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα κατά τους ανασκαφείς. «Οχι, δεν βρέθηκε ίχνος όπλων στην αμυντική τάφρο» σημειώνει ο καθηγητής Πέτερ Γιαμπλόνκα, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους». «Ωστόσο, και αν ακόμα είχε βρεθεί, δεν θα μπορούσαμε να αποδείξουμε πως ο Τρωικός Πόλεμος, όπως τον παρουσιάζει ο Ομηρος, είχε λάβει χώρα». Αλλωστε, ακόμη ένα σημαντικό εύρημα, μια δεύτερη αμυντική τάφρος εντοπίσθηκε στα ανατολικά και πρέπει να ερευνηθεί πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

Δεν πιστεύει λοιπόν η ερευνητική ομάδα ότι η πλέον διάσημη σύγκρουση της ανθρωπότητας είχε στ' αλήθεια γίνει; Κανείς επιστήμονας δεν θα μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα. Οι ανασκαφικές έρευνες στον λόφο του Χισαρλίκ συνεχίζονται. Εχουν ξεκινήσει από τον προπερασμένο αιώνα, υπό τη διεύθυνση του Σλίμαν και έδωσαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
«Καυτό» σημείο
Η πόλη είχε αλλεπάλληλες κατοικήσεις και τεράστια (χρονικά τουλάχιστον) Ιστορία, αλλά το πιο «καυτό» σημείο φαίνεται να είναι περί το 1150 π.Χ., οπότε και έγινε -αν έγινε- ο Τρωικός Πόλεμος. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει «πολλαπλά στρώματα καταστροφής ανάμεσα στο 1300 και το 950 π.Χ. Σεισμοί, εισβολές και άλλες αιτίες ίσως να ευθύνονται για τις καταστροφές αυτές, αλλά η πιθανότητα ενός πολέμου (ή πολέμων) με τους Μυκηναίους ή άλλους εχθρούς δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Η ανασκαφική ομάδα ερευνά τώρα αν οι Χετταίοι είχαν κάποια σχέση με όλα αυτά. Στην αρχή για διάφορους λόγους, που δεν είναι πάντοτε επιστημονικοί, είχε γίνει προσπάθεια να υποστηριχθεί πως οι Τρώες ήταν Χετταίοι και πως η ονομασία της πόλης τους (Βιλούσα, δηλαδή Ιλιον) ήταν χιττιτική. Αλλά η πραγματικότητα δεν φαίνεται να συμφωνούσε με αυτές τις προθέσεις και η θεωρία εγκαταλείφθηκε. Προς το παρόν; Θα δείξει. Τα φετινά ευρήματα, στην έξω από την ακρόπολη περιοχή, δείχνουν πως η Τροία ήταν μεγαλύτερη απ' όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί. Ενας συνδυασμός αρχαιολογικής έρευνας γεωφυσικών διασκοπήσεων και γεωτρήσεων είχε δώσει τα τελευταία χρόνια ενδείξεις πως εκεί υπήρχε αμυντική τάφρος, φτιαγμένη στον βράχο, ώστε να σταματά τα άρματα των επιτιθέμενων. Πράγματι, η τάφρος ήρθε στο φως και ήταν μεγάλη - είχε περίπου ένα χιλιόμετρο μήκος.

Φέτος σκάφτηκε και μία πύλη της, με πλάτος πέντε μέτρα. Ικανός χώρος για να περνούν άρματα ανάλογα με εκείνα που αναφέρονται στην «Ιλιάδα». Το σημαντικότερο είναι πάντως ότι εντοπίσθηκε η δεύτερη τάφρος. Εκεί θα αναζητηθούν νέα ίχνη από επιθέσεις και, φυσικά, νέα ίχνη από όπλα της εποχής (κυρίως βέλη και πέτρες). Η τάφρος, βαθύτερη και πλατύτερη από την πρώτη, δεν έχει ακόμη χρονολογηθεί. Αυτό θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι, μέσω ανασκαφικών ευρημάτων.

Στην περιοχή εντοπίσθηκαν κατάλοιπα από οικιστικό ιστό, που χρονολογούνται μεταξύ του 1700 και 1100 π.Χ.: τοίχοι, αποθήκες, δρόμοι, ακόμη και ένας αρχαίος φούρνος.

* ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Για όσους επιθυμούν να έχουν εικονικές αναπαραστάσεις της Τροίας και απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν έγινε ή όχι ο Τρωικός Πόλεμος, υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.cerhas.uc.edu/troy από ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Πηγή...

No comments:

Post a Comment